Skriven av Mats Randow, författare till boken Kreta – vandringsturer och utflykter.
Det finns hundratals raviner på Kreta där många är mycket imponerande och dramatiska. För mig är Sarakinasravinen den jag är mest bekant med. Ravinen och jag har haft gott om tid och många tillfällen för att bekanta oss med varandra. Det blev ett enkelt vänskapsband eftersom jag tillbringade lång tid i Myrtos på östra Kreta, som bara ligger några kilometer ifrån ravinen. Man kan säga goda grannar. Sarakinasravinen som vän visade sig dock lite busig och oberäknelig. Oftast var vännen välkomnande och bjöd in med sin känsla för äventyr. Sarakinas kunde också vara galen och farlig. Då släpptes jag inte in i ravinens port, tack och lov.
Så är det ibland när man har med naturen att göra. Sarakinasravinen är drygt 1 kilometer lång där dess bredd varierar från 3 till 10 meter. Väggarna på var sida når upp till 150 m. Enligt myten skapades ravinen av jätten Sarantapihos, son till gudarnas kung Zeus. Sarantapihos stannade till vid vattendraget för att dricka, då hans långa skägg skar berget i två delar och skapade ravinen. Vatten rinner nu i ravinen. Till och med på soliga Kreta kan det regna mycket, på vintern. Ravinen blir då oframkomlig och farlig för oss vanliga människor. Bortser vi från sagorna är förklaringen miljoner år med regn där vattnet skurit sig fram i berget och skapat ravinen. Vattendraget vill jag beskriva som en vild mindre flod på vintern till att ändra skepnad som en porlande bäck på sommaren.
Att vandra i Sarakinasravinen är en rolig utmaning och en riktig naturupplevelse. Ravinen är bland de kortare på Kreta, men ska inte jämföras med en promenad i parken. Det är stora stenblock som ska passeras på några ställen. Du behöver klättra förbi. Det krävs ingen speciell erfarenhet av klättring, dock en bra rörlighet och balans. Till hjälp finns uthuggna fotsteg i stenblock och även rep på sina ställen. Utöver dessa passager går du ledigt och kan fascineras av vad jätten Sarantapihos har åstadkommit, eller om du hellre vill tro på de miljoner år av vattnets mödosamma skapelse i berget.
Vattendraget bildar på sina ställen små vattenfall och dammar utefter vägen. Växter som trivs och fått fäste i ravinen är oleander och några exemplar som jag starkt misstänker är den endemiska kretenska dadelpalmen. Det finns gott om fåglar och det händer att tamgetter besöker ravinen för att representera djurlivet på sitt sätt. Getterna är mästerliga klättrare och tar sig upp på klippväggar som man inte trodde var möjliga att ta sig upp på. Getterna kommer oftast ensamma och är då på en egen utflykt utan herdens välsignelse. Getter som är rymningsbenägna får en bjällra i halsbandet. Ju större bjällra geten har, desto oftare har herden fått leta upp sin förrymda get. Se bara upp om du ser en get på klipporna, de är inte farliga i sig men sten kan rasa ner på dig.
Som ravin är Sarakinas absolut framkomlig och ligger på Diktibergens södra sluttning på östra Kreta. De flesta övriga raviner på ön är omöjliga eller till och med livsfarliga att ta sig genom och kräver kunskaper och avancerad klättringsutrustning. Det finns ändå flera trevliga raviner på Kreta som är populära och väl framkomliga, som en vandringstur, exempelvis Agia Irini-ravinen och Samariaravinen på västra Kreta, där Samaria är mest känd och mycket populär, men lång, nästan 16 km. Under högsäsong går cirka 1000 vandrare genom den mycket vackra Samariaravinen. En och annan vandrare går där som en trevlig turistutflykt i solhatt, tunna skor och med en badväska över axeln. Någon går i badskor. Det är sant! Som en säkerhetsdetalj i Samaria har de åsnor strategiskt utplacerade om olyckan följer med. Åsnorna kan också vara räddningen för turister som kommer dåligt förberedda. Som en lättare, kortare och ändå spektakulär ravinvandring kan jag rekommendera Imbrosravinen på västra Kreta. På östra sidan av ön kan jag nämna Zakrosravinen också kallad The Deads Gorge. Ravinen är inte så dramatisk som det låter om man bortser från naturupplevelsen och är också mycket lättvandrad. För dig som söker en riktigt spektakulär och avancerad vandring är exempelvis Aradenaravinen på Vita bergens södra sluttning en utmaning. Den avslutas vid Marmarastranden.
Mer om Sarakinasravinen och de många ravinvandringarna finns att läsa i min bok Kreta – vandringsturer och utflykter. Där finns mer information, även om många andra fina vandringsturer som inte går i raviner.