I höst planerar vi att ge ut en bok om Cypern: Cypern, vandringsturer och utflykter. Författare är Mats Randow som tidigare skrivit guideböcker om Göteborg, Lesbos och Kreta. Vi ska snart lägga upp en egen sida men lite basinformation om boken finns redan utlagd via vår distributör Förlagssystem och kan läsas t ex hos AdLibris: info om Cypern-boken.
Det blir en kombination av tryckt bok och digital information där vandringsbeskrivningarna ligger i den tryckta boken medan vissa, längre beskrivningar av utflyktsmål och liknande finns digitalt, via en QR-kod i boken. Vi testar nu att lägga den digitala informationen här för att se hur det fungerar. Här är lite provtext:
Inledning
Cypern marknadsförs gärna som kärleksgudinnan Afrodites ö. Det är med stolthet man lyfter fram ön som Afrodites födelseplats och hem. Afrodites ö är vacker med ett härligt medelhavsklimat och en natur med en stor variation. Cypern ligger i östra Medelhavet cirka 100 km från Syrien och Turkiet. Ön tillhör geografiskt Asien men är ekonomiskt och politiskt kopplad till Europa, framför allt södra Cypern. Kulturen är som en kryddblandning av influenser från båda världsdelarna där Grekland, Turkiet och Mellanöstern har påverkat mest.

Detta gör Cypern kulturellt till ett intressant resmål med en väl utbyggd infrastruktur för turismen. På senare år har man satsat alltmer på upprustning och utbyggnad av vandringsleder och stigar. Målet är att förstärka vandringsturismen som en alternativ form av turism. Det går också hand i hand med principerna för hållbar turism.
I boken finns det vandringsturer som passar alla, såväl familjen som dig som vill ha lite utmaningar. Bokens 30 vandringsturer är förslag på turer i varierande terräng och längs natursköna stigar. Svårighetsgraden är också varierad från lätta och kortare turer till mer avancerade som ger din kropp en utmaning. Det är en fantastisk möjlighet att uppleva Cypern och naturen samtidigt som du tar hand om din hälsa. Av bokens många sevärdheter och utflyktsmål är många kända och berömda medan några är de oexploaterade guldkornen som de flesta turister inte fått uppleva när resan väl bär hem igen. Den är en bra hjälp för att få uppleva det riktiga Cypern bakom de stora turistområdena. Helt enkelt den guide jag själv hade velat ha i min hand då jag för första gången kom till Cypern.
Andra naturnära aktiviteter
Terränglöpning
Fler och fler tar steget från vanlig löpning och vandring till att springa på vandringsleder. Det är inte lika vanligt att se på Cypern även om det förekommer. Turens svårighetsgrad säger en del om vad som väntar. Generellt kan man säga att naturstigarna inte är några bra nybörjarspår. Underlaget är ofta ojämnt och stenigt vilket kräver en hel del av dig som löpare, både i vana, teknik och säkerhet.
Cykling
På Cypern finns ett stort nätverk av cykelvägar i både kuperad och planare terräng, både för den avancerade mountainbike- och landsvägscyklisten som söker utmaningar med branta stigningar till enklare vägar. För nöjescyklisten som gillar lugnt tempo finns också bra cykelvägar. Runt Ayia Napa, Protaras och Paralimni finns ett väl utbyggt nät av cykelbanor för enklare cykelutflykter. Om inte cirka 40 km fram och tillbaka från Ayia Napa avskräcker, kan en cykeltur till Famagusta stad på den norra sidan vara ett äventyr. (Glöm inte passet). Andra alternativ är Athalassa National Forest Park utanför Nicosia med bra cykelvägar. Oroklini Hill utanför Larnaca har ett nätverk av vägar som passar MTB-cykel och är inte alltför avancerade. Oroklinikullen lämpar sig även utmärkt för att göra egna och enkla vandringsturer.
I Troodosbergen finns ett flertal cykelvägar i varierad längd och svårighetsgrad som också är markerade både för landsvägscykling och MTB. Troodos Square och Pano Platres är exempel på utgångpunkter och center för cykling i bergen.
Mer info om cykelvägar och cykeluthyrning finns på: visitcyprus.com
Snorkling och dykning
Cypern besöks av dykare från hela världen för sitt gynnsamma varma vatten med 16–27 grader beroende på årstid. Det är en av de längsta dyksäsongerna i Medelhavet. Vattnet har en fantastisk sikt med topprankade vrak och mångsidigt marint liv. Det finns spektakulära undervattensgrottor, tunnlar och intressanta leder att utforska. Vattenlivet håller ett brett utbud av färgglada fiskar, havsanemoner, bläckfisk, musslor och sjöborre. Den skygga havssköldpaddan kan också ses.
Exempelvis lockar Green Bay i Protaras och runt Cavo Greko många dykare. Mest känt är det enorma vraket MS Zenobia, en kort bit från Larnacas hamn. Det ligger på 16–42 m djup och är ofta med på 10 i topplistor som bra mål för dykare.
För att hitta en ackrediterad dykskola listar Cyprus Dive Center Association sina medlemmar på: http://cyprusdiving.org.cy/.
Skidåkning på Olymposberget
På Cypern kan du kombinera skidåkning med sol och bad på samma dag. Det är bara en timmes resa från Limassol och Nicosia upp till skidliftarna på Olymposbergets norra sluttning. Populärast och mest folk är det i Sun Valley på helgerna med två ankarliftar, där den längsta liften är 125 m. Där finns lätta backar som närmast kan beskrivas som barnbackar eller nybörjarbackar med en höjdskillnad på 60–70 m. Mer avancerad skidåkning får man i Dias med en 380 m lång stollift och en ankarlift. Där finns inga liftköer att tala om och backarna är röda samt svarta. Jämför man dessa backar med svenska skidbackar är de närmast röda och medelsvåra. Stolliften börjar på drygt 1 800 meters höjd och når nästan hela vägen upp till toppen av Olymposberget (1 952 m). Dias och Sun Valley är inte ihopkopplade till ett liftsystem. Båda drivs av Cyprus Ski Club och samma liftkort gäller. Det är bara en knapp kilometer fågelvägen emellan och 2 km bilvägen att köra runt. I Sun Valley finns skidskola samt uthyrning av skidpaket och snowboard. Både Sun Valley och Dias har service med kafé/restaurang. Säsongen är beroende av natursnö och är normalt från januari till mars. Liftarna har då öppet dagligen 9:00-16:00.
Närmaste boende ligger 3 km bort vid Troodos Square där två hotell finns i området. Andra avstånd är Limassol 48 km och Nicosia 78 km. Troodos har dagliga bussförbindelser med Limassol och Nicosia. Vägarna kan vara stängda tillfälligt vid och efter snöfall. Information och status om öppna eller stängda vägar, priser och öppna liftar uppdateras på: http://www.cyprusski.com/
Fågelskådning
Cypern ligger på migrationsvägen mellan Europa, Asien och Afrika. Många betydelsefulla arter passerar eller häckar på ön. Det lockar i sin tur många fågelskådare att utforska allt från bergstrakter till våtmarker med flockar av flamingos vid saltsjöarna.
Intressanta fåglar är exempelvis cypernsångaren som är en kortvägsflyttare och övervintrar i Israel, Jordanien och Egypten samt cypernstenskvättan som övervintrar i Nordafrika. Gemensamt är att båda arterna häckar endast på Cypern.
Några av öns främsta fågellokaler är:
Evretou Dam ligger 26 km från Pafos på 165 meters höjd. En vattenreservoar som lockar till sig fåglar som örnvråk, hökörn, berghöna, svart frankolin, enkelbeckasin, grönbena och rallhäger. Reservoaren är möjligen en av de mest produktiva våtmarksplatserna i västra Cypern. Änden av reservoaren har vanligtvis grunda sumpiga områden för vadare och hägrar.
Akrotirihalvön har en mängd olika livsmiljöer som en stor saltsjö, vassvallar, kärr, torra öppna områden med spridda träd och massor av täckning för flyttfåglar. Känd som en av de bästa platserna för att se jungfrutrana. Andra fåglar att se är exempelvis större flamingo, mindre sumphöna, citronärla och sporrvipa.
Larnaca Salt Lake. Särskilt intressant är området mellan Larnacas akvedukt och saltsjön. En stig förbinder platserna och är bra för fågelskådning. Bland fåglar du kan se här är rödfalk, silkeshäger, törnskata, rödhuvad törnskata, masktörnskata, härfågel och kungsfiskare.
Cavo Greko är en nationalpark på en udde vid havet och en viktig flyttplats för ett stort antal rovfåglar och andra fåglar. Den bildar en migrerande flaskhals för aftonfalk, stäpphök, bivråk och tornfalk. Udden håller också häckningspopulationer av cypernstenskvätta och cypernsångare.
Kouklia Lake (Köprülü) är en våtmark på den norra sidan av ön med hundratals fågelarter och en av de bästa platserna på Cypern för fågelskådning. Några arter man kan räkna in är årta, vitögd dykand, småskrake, svarthalsad dopping, sporrvipa, rödvingad vadarsvala och större flamingo.
Cape Apostolos Andreas är en migrationszon på spetsen av Karpasiahalvön (Karpaz). Norra Cypern är ett relativt outforskat område för fågelskådning. Karpasiahalvön erbjuder några av de bästa fågellokalerna i östra Medelhavet. Spetsen av halvön ligger bara 109 km från Syriens kust. Det är en idealisk plats att bevittna fågelsträck eftersom nästan alla arter som flyttar mellan Afrika, Asien och Östeuropa potentiellt kan hittas här. Där kan du också hitta cyperndvärguven, som numera anses vara en separat art.