Vandringsplanering

2023-03-30Mer om vandring och uteliv

När börjar du planera inför vandringssäsongen? Här kommer lite tankar om det från en av författarna till boken Södra Lapplandsfjällen, vandringsturer och utflykter.


Planeringen inför sommarens vandringar börjar redan nu för min del. Jag tycker om att sitta med kartor och inspirerande böcker och drömma mig bort. Det är något speciellt när man får leta efter nya stigar för att bestiga en topp eller komma fram till en tjärn. 

För varje gång kartorna kommer fram kan jag hitta nya stigar och nya delar av fjällen som jag inte tänkt på tidigare, och jag kan föreställa mig vissa platser att se ut på ett visst sätt utifrån hur jag läser kartan, när jag sedan kommer dit i verkligheten kan det se helt annat ut. Oftast vackrare.

Vid planeringen försöker jag se ut lagom långa dagsetapper och planera för var övernattningsplatserna ska vara, om det är stuga eller tält. Jag kollar då på kartan hur bäckarna rinner så att jag kan planera tältplatsen där jag lätt kan komma åt vatten.

Det är inte alla gånger som det stämmer i verkligheten. Bäcken kan vara torrlagd eller så är ravinen djupare än vad det gick att urskilja på kartan och därmed svårt att komma ner och komma åt vattnet. Därför tycker jag att det är bäst om man kan planera tältplatsen vid en tjärn där det på kartan är noterat att tjärnen har ett utlopp. Där brukar det vara enkelt att komma åt vattnet.

Andra saker att planera är hur jag ska ta mig till och från vandringsstart/mål. Om dessa ligger på samma plats är det enkelt, i annat fall får man kolla om det finns lokaltrafik att nyttja eller om man har en snäll kompis som kan skjutsa.

Sen gäller det att tänka igenom och se över utrustningen. Är det något som behöver förnyas? Lagas? I så fall kan det vara läge redan nu att börja kolla på det.

Förhoppningen för egen del är att under sommaren utforska norra Jämtlandsfjällen lite mera. Jag har en tur som utgår från Borgafjäll som jag har tänkt på i flera år men inte tagit mig för ännu. Även om den går att snabbgå eller springa, med lätt packning, på en dag så tänkte jag ta minst två dagar på mig för att hinna utforska hela området och ta mig upp på alla toppar.

Till sommaren kanske det blir av, men nu ska jag njuta av en härlig vårvinter med skidturer.
/Susanne Lindqvist

Fler Nyheter & Tips: