Skriven av Staffan Söderlund, som tillsammans med Marie Sjöström har författat en lång rad populära guideböcker.
Mina knän skakar när jag försiktigt sätter den ena kängan framför den andra. Kanske av trötthet, men troligast på grund av höjdskräck. Jag måste erkänna att 500 meters stup på båda sidor av en halv meter bred kam är lite i häftigaste laget. Men samtidigt fylls jag av en jublande känsla och en längtan att kunna flyga ut över den vackra Tempeldalen.
– Ska vi fika härute?
Marie ropar till mig från den sydligaste Tempelpinackeln där hon sitter på en minimal, naturlig stenplattform med plats för två rumpor och ett par kaffemuggar. En stund senare är nerverna under kontroll och vi turas om att spana efter folk uppe på Storsylen genom kikaren.
Det är vår sista dag i Sylmassivet och det har tagit oss fyra timmar att vandra till Templet från Sylarnas fjällstation. Vi gick söderut via Sylskalet till Ekorrpasset och följde den breda kammen som leder upp till Storsola. Strax under toppen smalnade ryggen av och vi fick använda både händer och fötter vid det brantaste stället.
Toppen på svenska Storsola ligger 1 728 meter över havet och bjuder på milsvid utsikt åt alla håll. Det här är Jämtlands högsta berg, eftersom Storsylen ligger i Norge. Vi är glada och känner oss stärkta av toppbestigningen så vi fortsätter ner till Tempelpinacklarna och en av Sveriges häftigaste fikaplatser.
Vår målsättning är sedan att följa Hästskokammen runt Tempeldalen och ta oss upp till Storsylen och sedan ner till fjällstationen via Lillsylen – en 20 km lång och tuff tur som kallas för Syltraversen.
Tips om upplevelser i Jämtlandsfjällen, både sådana på hög höjd och på lägre höjd, har Staffan och Marie samlat i boken Jämtlandsfjäll – dagsturer från Sylarna, Storulvån och Blåhammaren.